SVID radio

30.04.2008., srijeda

Proljetna akcija, rasprodaja djela visoke umjetničke vrijednost

Nakon jučerašnjeg otvorenja izložbe riječki umjetnik i scenograf kazališta Ivana pl. Zajca, Dalibor Laginja je zajedno s marketinškom agencijom LIBRA održao konferenciju za novinare. Na njoj je predstavljen koncept njegove izložbe «Proljetna akcija, rasprodaja djela visoke umjetničke vrijednost». Naime, na izložbi su predstavljena Laginjina djela koja do sada nije uspio prodati, pa ih sada prodaje na akciji, po sniženim cijenama.
Ideja izložbe se vrti oko društva u kojem živimo, a koje je usmjereno tržištu. Stoga su Laginja i marketinška agencija libra odlučili postupiti s umjetničkim djelom jednako kao sa svakim drugim proizvodom, brendirati, promovirati i prodati.
Povjesničarka umjetnosti, Jolanda Todorović je rekla da je ovo jedan od prvih puta da neki umjetnik angažira marketinšku agenciju kako bi se plasiralo umjetničko djelo kao proizvod. Time umjetničko djelo dobiva svoju realnu potvrdu i kroz tržišnu vrijednost, a rad umjetnika se više ne plasira samo preko umjetničkih institucija, već i preko marketinških agencija i medija.
Pšredstavnici LIBRE su rekli da im je nit vodilja bila Laginjina izjava da umjetnici žive za umjetnost, a od sada bi željeli živjeti od umjetnosti.
Naglasili su da je ovo emancipacija umjetnosti i njezino otvaranje tržištu, kako se umjetnici ne bi sramili istaknuti cijenu svog rada.
Kako su već jučer na samom otvorenju izložbe prodani neki radovi, akcija se pokazuje uspješnom.
Naime, LIBRA će za svoje usluge dobiti određeni postotak od Laginjinih prodanih djla.
Međutim, postavlja se pitanje ako marketinške agencije počnu nametati vrijednost umjetničkih djela, kako će konkurirati mlađi umjetnici početnici, koji ne mogu platiti marketinšku agenciju ili kao neetablirani umjetnici nisu zanimljivi agencijama?
Jolanda Todorović je rekla da izjednačavanje umjetničkog djela s proizvodom ne znači da će tržište određivat umjetničku vrijednost, budući su danas galerije prisiljene prodavati kić zbog interesa tržišta, već će time prava umjetnička djela postići veću cijenu. Da bi se to dogodilo Todorović, Laginja i predstavnici LIBRE su se složili da je u gradu potrebna jedna galerija koja bi predstavljala njabolje riječke umjetnike, koji bi tamo prodavali svoje radove, budući, po Laginjinim riječima, u MMSU-u nisu izlagali mnogi kvalitetni riječki umjetnici jer nisu po volji instituciji, ali također nisu po volji galerijama koji prodaju kić.
Dio sredstava sakupljenih prodajom Laginjinih dijela ići će u humanitarne svrhe, za Dječju bolnicu Kantrida.
Izložba je postavljena u galeriji Kortil, a traje do 12 svibnja.

- 13:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.04.2008., utorak

Stoned - emisija o stoner rocku - epizoda dva

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

Krajem osamdesetih u Californijskom gradu Palm Desert počinje se razvijati muzička scena koje svoje uzore pronalaze u starim hard rock i psihodeličnim bendovima poput Black Sabbatha, Creema, Jimi Hendrixa i slično. Takav zvuk kombiniraju sa tada dominantnim heavy metalom i malo manje dominantnim hard coreom te uz sitnu pomoć jointa dobivaju ono što se danas naziva Stoner rock.
Kako je grad Palm Desert bio u pustinji Californie, stoner je u početku nosio naziv Desert rock, a Palm Desert bendovi, posebice Kyuss su svoje prve nastupe odrđivali upravo u pustinji priključeni na generator.



Kyuss

Kyuss nastaju krajem osamdesetih u gradu Palm Desert u Californiji. Njih možemo, uz Monster Magnet smatrati jednim od začetnika Stoner rocka, odnosno onima koji su svojom svirkom i zvukom definirali odrednice žanra - nabasirane gitare, fuzz, dim uz začin blues rifova.
Za njih se u početcima znalo reći i da su Velvet Underground Heavy Metala.
Prvo su se zvali Katzenjammer, što na njemačkom znači mamurluk. To ime će dati jednoj od njihovih prvih snimljenih pjesma koja će se naći na njihovoj prvoj ploči, Ep-u Sons of Kyuss. Sons of Kyuss im je bilo drugo ime, da bi ga na kraju skratili samo na Kyuss.
Inače, Kyuss je jedno od čudovišta iz igre Dungeons and Dragons.
Kako je Palm Desert bio pustinjom izolirani gradić, bez previše klubova, jedini način za svirku je bio – uzeti generator, otići u pustinju i održati koncert. Takvi nastupi su se među posjetiteljima prozvali generator zabave, a Kyuss su tako počeli skupljati publiku.
Prvi album Wretch izdaju 1991. godine za nezavisnu diskografsku kuću Dali records.
Album je bio loše produciran, pa niti same pjesme nisu mogle u potpunosti zabljesnuti. Takođe, album je još donekle bio pod utjecajem konvencionalnog Hard Rocka, no ipak vrijedi istaknuti pjesmu Big Bikes, koja navješćuje budući stoner zvuk benda. Osim toga, glavni riff iz pjesme Big Bikes maznula je Metallica za njihovu pjesmu Bad Seed na albumu Reload.
Važnu ulogu u definiranju stoner zvuka imao je gitarista Josh Homme koji jesmanjio štim gitare, i svirao je preko bas pojačala, tako da je dobio jednu nabasiranu grmljavinu.
Takav zvuk se najasnije pročuo na drugom albumu benda Blues for the Red Sun, koji je jedan od najjasnijih prikaza stoner albuma ili kako se zna nazvati «majkom svih stoner albuma».
Pjesme kao Thumb, 50 Milion Year Trip ili instrumentali Caterpillar march i Apothecaries Weight su definirale žanr. Osim toga, ono što Blues od Wretcha razlikuje, osim dobre produkcije, jest i velik ulet psihodelije.

Kyuss kreću na turneju s Metallicom, koja je maznula još jedan njihov riff iz instrumentala Caterpillar march za potrebe kraja pjesme Outlaw thorn. Može se slobodno reći da su Kyuss i stoner utjecali na Load i Reload fazu Meatllice. Bend napušta basista Nick Olivery koji će napraviti grupu Mondo Generator, prema jedinoj pjesmi s Blues for the Red sun koju je potpisao. Njega mijenja Scott Reader bivši član The Obsesseda.
Zatim 1994. godine, za major label Electra records, Kyuss izdaju još bolji album «Welcome to the Sky Walley». Radi se o nekoj vrsti konceptualnog albuma od deset pjesama podjeljenih u tri zasebna djela.
Album, glomaznim distorziranim bas zidom od buke, otvara jedna od najjačih stoner pjesama Gardenia, dok je pjesmu Deamon Cleaner na svojim nastupima redovito izvodila grupa Tool.


Ipak, Kyuss napušta jedan od njihovih najvažnijih članova, bubnjar Brant Bjork koji odlazi u Fu manchu. Njegov odlazak odrazit će se na bend, jer idući album And the Circus Leaves Town neće biti toliko dobar kao prethodne dvije ploče benda, iako sadržava niz zanimljivih pjesama. Bit će da si je bend postavio visoke standarde, koje bez Bjorka više nisu mogli doseći.
Stoga Josh Hommes formira sastav Queens of the stone Age, a posljednja Kyussova izdana ploča bio je split EP na kojoj su se našle tri pjesme Kyussa, među kojima i obrada pjesme Black Sabbatha Into the Void i tri pjesme Queensa. Nakon toga Hommes se u potpunosti posvećuje Queensima, a pjevač John Garcia formira sastave Slo Burn i Unida.

Pjesma: Gardenia




Fu Manchu

Fu manchu su se razvili iz hard core sastava na kojeg su znatno utjecali bendovi poput Black Flaga i B'lasta.
Nastali su 1987. godine pod im imenom Virulence i 1989. godine snimaju prvu ploču, If this isn't a Dream. No devedesete dolazi do nekih promjena u postavi, pa tako i imena, te se prozivaju Fu manchu.
Prvo izdanje pod novim imenom je EP Kept Between Trees. Uskoro počinju sve više podpadati pod utjecaj rocka sedamdesetih i sve više napuštaju svoje hard core početke, što nije odgovaralo jednom od osnivača benda, basisti Greg McCaugheyu koji je smatrao da time bend samo slijedi trend, naime u to vrijeme je jaka grunge scena i Sub Pop diskografska kuća koja se znantno oslanjala na zvuk sedamdesetih. Bend napušta i pjevač, a vokale preuzima gitarista Scott Hill.
U toj postavi snimaju siglove "Senoritis" "Pick up Summer" i «Don't Bother Koncking (if the Vans Rockin')».
Počinju definirati svoj zvuk snažnim fuzz nabasiranim gitarama, s tekstovima koji se bave brzim autima, NLO-ima, ženama i slično, čime poostaju neka vrsta AD/DC-a stoner rocka ili kako ih je opisao magazin Rolling Stone "Superteški i bass sretni, totalno sprženi Detroit rock and roll, nafuziran, uništavalač prozora, spavam u kombiju, skejterski metal."

Zbog sve večeg uspjeha Nirvane, jedan Major label je Fu manchu dao ponudu za snimanjem demo snimke, kako bi diskografska kuća procjenila ima li bend potencijala za tržišnu eksploataciju. Bend je prihvatio ponudu, ali s namjerom snimanja albuma kojeg će onda izdati za nezavisnu diskografsku kuću.
Tako se i dogodilo, a rezultat je album "No one rides for Free" izašao 1994. godine za Bong Load records.
Sljedi album Daredevil, pa zatim jedan od najboljih albuma sastava In search of, nakon čega neki članovi napuštaju bend i formiraju sastav Nebula.
U bend dolazi bubnjar grupe Kyuss Brant Bjork i s njim snimaju još jedan odličan album The action is go.
Fu manchu povečavaju svoju popularnost svirajući na turnejama s Kyussom, Monster Magnetom, marilin Mansonom, Corrosion of Conformiti....
Snimaju album King of the Road, a nakon izlaska albuma California Crossing bend napušta Brant Bjork. Fu manchu su još objavili dva albuma Start the Machine 2004. i We must Obey prošle godine.


Pjesma: Evil Eye






Nebula

Nebula su jedan od najuzbudljivijih modernih rock bendova. Njihova muzika je kombinacija rifova Black Sabbatha sa virtuoznim solažama u stilu Jimmi Hendrixa. Vješto preklapanje distorzije i wah-waha, hard rocka , psihodelije i punka. Takvu muziku prate tekstovi inspirirani svemirskim putovanjima, raketama i ostalim eksplozivnim napravama.
Bend je nastao 1997. godine u Los Angelesu kada gitarista Eddie Glass i bubnjar ruben Romano napuštaju jedan od prvih stoner rock bendova Fu manchu.
1998. godine izdaju svoj prvi nosać zvuka EP Let it Burn. Svakako najbolja stvar na EP-u je Vulcan Bomber koja zvukovno vjerno odražava svoje ime. Snažni gitarski riffovi i vriskovi vokala uz nagle promjene dinamike, doslovno zvukom dočaravaju udar bombe u vulkan. Uz to na ep-u se nalazi instrumental Raga in the Bloodshot Piramid na kojemu je glavni intrument indijski citar, što ukazuje na udaljavanje benda od žanra stoner rocka, bolje reći dodatno obogačivanje žanra sa još više elemenata psihodelije i space rocka.
Nakon Let it Burn snimaju EP Sun Creatures i prvi album To the Center koji je izdan za diskografsku kuću Sub-Pop. Album producira Jack Endino koji je radio sa Nirvanom i Soundgardenom. Na To the Center još više razvijaju kombinaciju psihodelije, stonera, hard rocka i protopunka sedamdesetih što se najbolje može čuti u pjesmi Freedom. Pjesma traje sedam minuta i sastoji se od prijelaza sa psihodeličnih akustičnih djelova na nabrijane distorzirane djelove, sve u pozadini pračeno solažama na wah-wahu i indijskom citaru.
Također se na albumu nalazi obrada pjesme I Need Somebody sa albuma Raw Power grupe Iggy and the Stooges čime jasno pokazuju tko su im uzori.
Idući album grupe Nebula nazvan Charged također izdaju za kultnu diskografsku kuću Sub Pop gdje ostaju vjerni svojem dotadašnjem stilu. Album Charged i album To th Center se smatraju najboljim ostvarenjima grupe.
Nakon toga sviraju na turnejama zajedno sa bendovima Corosion of Comformity, Zeke, Nashvile Pussy i izdaju split album sa bendom Lowrider.
2003. godine izdaju album Atomic Ritual, gdje je zvuk i dalje pomješan s psihodelijom, ali ipak prevladava žešća atmosfera.
Konačno izdaju album Apollo na kojem prevladavaju kraće pjesme bržeg ritma. Apollo je odsviran u najboljoj maniri Jimi Hendrixa križan sa punk energijom. Istina i na ovom albumu ne nedostaje psihodelije i indijskog citara, ali su ti djelovi kraći nego na prijašnjim pločama. Osobno, najbolja stvar je završna Opiate float/Orbit i Eagle has landed. Psihodelični punk rock, kombinacija koja se može teško zamisliti, ali bend Nebula ovim albumom potvrđuje mogučnost postojanja te kombinacije. Ne samo mogučnost postojanja, već i da takva muzika super zvuči.

Pjesma – Let it burn




Mastres of Reality

Masters of Reality formiraju se 1981. u Palm Desertu, a ime benda si uzimaju prema trećem albumu Black Sabbatha. Iako su postojali prije Kyussa, danas ih se smatra jednima od pripadnika tzv. Palm Desert scene.
Prvi album ipak izdaju tek 1989. godine, nakon čega dolazi do odlaska nekih članova, a jedina konstanta ostaje pjevač i gitarista Criss Goss.
Idući album Shunshine Sufferbus izlazi 1993. godine, a bubnjeve je na tom albumu odsvirao slavni bubnjar grupe Creem Ginger Baker. Album ulazi u top 10 zahvaljujući singlu She Got Me (When She Got Her Dress On).
Idući album Welcome to th western Lodge izlazi tek 1999. godine, a s njega vrijedi izdvojiti psihodeličnu pjesmu The Great Spelunker.
Dvijetisućitih slijede albumi Deep in the Hole i Give us Barbados, a 12. svibnja ove godine planiraju izdati novu ploču.
S Mastersima je često surađivao Josh Homme iz Kyussa I Queens of the stone agea, te su radili zajedničke albume pod imenom Desert Sessions.

Pjesma: Moriah






- 13:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Najavljen osmi Liburnia jazz festival

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji danas je najavljen osmi Liburnia jazz festival. Festival će se održati od 4. do 6. travnja, a danas je organizator Elvis Stanić rekao da je potpisan ugovor s prvom izvođaćicom. Radi se o jednoj od najboljih svjetskih pijanistica Elianei Elias, koja će 5. srpnja održati koncert na Liburnia jazz festivalu, što će joj ujedno biti i prvi nastup u Hrvatskoj. Tom prilikom će predstaviti svoj novi album «Something for you: Eliane Elias Sings and Plays Bill Evans». Naime, poznati jazzer Evans je basisti Marc Johnsonu dao nikad objavljene snimke, te nakon što je preminuo Johnson i Elias su ih odlučili snimiti.
Predgrupa će biti najnoviji fuzion jazz projekt iz naše županije, grupa Branimira Gazdika.
Stanić nije želio reći imena drugih izvođača, budući ugovori još nisu potpisani, ali istaknuo je da sve najveće svjetske agencije znaju za Liburnia jazz fastival što im olakšava angažiranje umjetnika. Elvis Stanić je najavio novosti ovogodišnjeg festivala. Tjekom trajanja festa, između Rijeke i Opatije prometovat će jazz bus, dabldeker sa jazz bandom, a između Opatije i Moščenićke drage plovit će jazz boat, također s jazz bandom i stajanjima na plažama. Također, u pregovorima su s opatijskim dučanima, koji bi trebali tijekom trajanja festivala ukrasiti svoje izloge u jazz duhu, čime bi opatija postala neka vrsta hrvatskog New Orleansa.
M.T. – Svid radio

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2008., ponedjeljak

HR4EU

Ovo gore je radni naslov emisije :)
Dakle, u nedjelju, 4. svibnja 2008. od 22-24h večer urbane hrvatske mjuze prema Vašoj želji.
Bez daljnjeg da ima još bendova i autora koji se mogu smjestiti u tracklist, ali odlučio sam složiti mjuzu taman za laganu nedjeljnu noć.

Tracklist:
BATIDA – DRŽ' SE
DETOUR – DOKUMENT 3
CALIDO – TI
MAMA VUČIĆ – MOJA PJESMA ZNA (rmx)
YAMMAT – U BOJAMA
URBAN – MOJA
YAMMAT – PUTUJEM
HEADONEAST – MUZIKA
MAYALES – OD LJUBAVI (drugi)
VALERIA – MOGU I SAMA
MERITAS – JEDNO
E.N.I. – OČI SU TI OCEAN
ELEMENTAL – IZ DANA U DAN
URBAN – SAMO...
YAMMAT – NADA
EDDY MEETS YANNAH – REACH THE SKY
DETOUR – DA LI ZNAŠ DA TE VOLIM
BATIDA – DALEKO
FLAYER - SAMO NA TREN
NATALI DIZDAR – ZAMJENIT ĆU TE GORIM
JINX – NA ČEMU SI TI
PUTOKAZI – SNENA PLEŠE (dj bizzare remix)
NINA BADRIĆ – TAKVI KAO TI
TBF – NOSTALGIČNA
SVADBAS – TREBLEBASS
BANE I DINO – MILINA
NATALI DIZDAR – SVAKI PUT


dexter
- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Učenički prosvjedi u Rijeci

Danas su na riječkom Korzu, ispred Radio Rijeke, maturanti Gimnazije Andrije Mohorvičića, Srednje talijanske škole i nekih strukovnih škola protestirali protiv provođenja državne mature. Dobro organizirani, sa transparentima i bakljama uzvikivali su Nećemo pokus, hoćemo maturu. Smatraju kako je državna matura neorganizirana i neprihvatljiva te žele i dalje polagati maturu koja se i do sada provodila jer se boje da će prolaznost na maturi biti vrlo niska. Prosvjedi su, osim u Rijeci, organizirani putem elektronske pošte, Facebooka i telefonskim putem u Zagrebu, Osijeku i Virovitici.
Nakon početka prosvjeda ispred radio Rijeke, srednjoškolci su na pet minuta blokirali promet te su se zatim zaputili prema zgradi gardskoga Poglavarstva. Tamo su riječki srednjoškolci dobili podršku gradonačelnika Vojka Obersnela koji je s njima razgovarao. Njegova podrška naišla je na odobravanja pa su srednjoškolci uvikivali Obi care. Naime, on se ne protivi državnoj maturi, ali nakon što je čuo učeničke argumente da im katalog znanja nije bio dan kao što je trebao biti na početku školske godine, već dva tjedna prije državnih ispita, Obersnel je rekao da s pravom prosvjeduju, jer: Ne mogu se pravila postavljati nakon što je utakmica počela.
Dakle, srednjoškolci ne prosvjeduju protiv državne mature kao takve, već njezine aljkave, odnosno nemogućne izvedbe
Učenice škole za primjenjenu umjetnost upozorile su na nelogičnosti koje se javljaju u državnoj maturi, naime, one nemaju matematiku zadnje dvije godine u sklopu programa škole, dok je trebaju polagati na državnoj maturi.
A neki učenici su i mišljenja da je državna matura rezultat pritiska Europske unije.

Nakon poglavarstva srednjoškolci su krenuli prema županiji ispred koje su prosvjedovali nekih pol sata. Tamo im se nitko nije javio, pa su najavili da će idući ponedjeljak ponoviti prosvjede. Na kraju su prosvjed završili na gatu Karoline riječke.

Od školske godine 2009./2010. državnu će maturu polagati svi učenici koji uspješno završe četvrti razred. Razlika u odnosu na dosadašnji sustav mature je u tome što će ispite umjesto samih škola provoditi vanjsko tijelo - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ispiti će se provoditi u isto vrijeme u cijeloj zemlji, pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve pristupnike. Problem je navodno što ispitni katalozi za državnu maturu nisu još uvijek dostupni maturantima.


- 11:59 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.04.2008., petak

Spaljivanje Sušačkog kolodvora

Danas je Građanska inicijativa destruktivizma GRINDE, koju čine Aleksandar Božić, Zoran Licul i Helga Paškvan, održala je performance «Spaljivanje Sušačkog kolodvora» kojom su se ironično osvrnuli na odluku o rušenju tog starog kolodvora kako bi se izgradila cesta D 404.
Prvo je Aleksandar Božić pročitao manifest destruktivista u kojem najavljuju destruktivizam kao budućnost Rijeke i Hrvatske. U manifestu izražavaju odlučno NE malograđanskoj nostalgiji prema baštini, čime se zaustavlja progres.
Destruktivisti tvrde da su građani samo mravi i nemaju pravo odlučivati o progresu, kojega nikako ne smije spriječiti moral.
Oni podržavaju nemar i glupost gradskih vlasti i uprave, a sve u cilju rušenja Sušačkog kolodvora. Znaju da bez privole lokalne samouprave nije bilo moguće projektirati državnu cestu D 404 i podržavaju to što se cesta usmjerila upravo na Sušački kolodvor.
Destruktivisti tvrde da je glupost predivna stvar i oni pametnjakovići koji govore da se pomicanjem trase 50 metara sjevernije mogla i još uvjek može izbjeći sva šteta, neka zašute i to zauvjek.
Također se slažu i s onim arhitektima koji tvrde da grad nije umjetničko djelo.
Prije samog ritualnog paljenja slike Sušačkog kolodvora, Božić je izrekao glavnu ideju Destruktivizma, "Ne ostavljajmo za sutra ono što možemo srušiti danas".

- 12:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

22.04.2008., utorak

Stoned - Emisija o stoner rocku - prva epizoda

Večeras u 20 sati na 98,4MHz


U ovoj emisiji pozabavit ćemo se bendovima koji su utjecali na stvaranje Stoner rocka, pravca koji je objedinio metal rifove i psihodeliju sedamdesetih. No više o stoneru kao pravcu dat ćemo u uvodu u idućoj emisiji kadaćemo se baviti pionirima toga pravca Kyussom, Fu Manchuom, dok večeras slušamo bendove koje su slušali i sami pripadnici stoner scene.
Dakle nabasirane gitare, psihodelija, dim i slično iz vremena prije nego što se to zvalo stoner rockom, dok je stoned bio samo nešto što je pratilo muzičko stvaralaštvo, a nije ga definiralo.




U svojim početcima Black Sabbath, nastali u Birminghamu 1968., su se zvali The Polka Turk Blues Company, pa Earth, da bi na kraju, nakon što se u kinu preko puta njihove prostorije davao film Borisa Karlofa «Black Sabbath» odlučili preuzeti ime filma. Naime, pjevač Ozzy Osbourne, vidjevši kako se mnogo ljudi skupilo na ulazu za kino, se zapitao kako to da ljudi troše svoj novac na gledanje filmova što ih straše. Nakon toga, basista Geezer Butler je napisao pjesmu Black Sabbath inspiriranu snom u kojem mu osoba zakukuljena crnim plaštom stoji na kraju kreveta. Osim toga, glavni rif sastoji se od tri tona koja se nazivaju i Đavolji interval, koji je zbog svog zastrašujućeg disonatnog zvuka čak bio zabranjen u srednjem vijeku. Zbog takve mračne pjesma bend je napustio svoj blues izričaj, prozvali su se Black Sabbath i postali jedan od najmračnijih i najbučnijih bendova svog vremena, koji je dalje definirao žanr Heavy Metala.
No u emisiji o Stnoner rocku, fokusirat ćemo se samo na dva albuma Sabbatha, odnosno treći «Master of Reality» i četvrti «Vol. 4».
Prema priznanju članova benda, oba dva albuma su snimljena u magli opijata. Master of Reality izlazi 1971. godine, a Vol 4 iduće. Oba albuma su dobili negativne kritike. Sabbathi nikad nisu bili miljenici kritičara, no publika je bila ta koja je trebala nešto mračno i bučno. A muzička revolucija Sabbatha je najvidljivija ne prema kritikama, već prema bendovima koji su nastavili i dodatno razvili njihov stil, što u metalu, što u Stoneru.
Naime, nabasirani zvuk gitara, pomalo usporeni skulirani ritam, je utjecao ne zvučnu kulisu gotovo svih stoner bendova. Tako da pjesme poput Sweet Leaf, Into the Void, Supernaut zvuče kao da su znimljene prije desetak godina.
Tu je važno napomenuti da je gitarista Sabbatha Tommy Iommy jedan od prvih koji je snizio štim na gitari i tako dobio mutan nabasiran zvuk. Ipak, on je to učinio ponukan nesrećom. Naime, on je radio u jednoj tvornici kada mu je stroj za prešanje lima odsjekao jagodice na prstima. Kako bi nastavio svirati, Iommy si je napravio plastične proteze i snizio štim.
Eto, tako je niz šala, bizarnih snova i nesreća utjecao na stvaranje moderne rock muzike.

Pjesma Children of the Grave




Hawkwind

Hawkwind su pioniri space rocka. Naime osim što su soničnim egzibicijama pokušavali dočaravati put kroz svemir, tekstovi su im bili pod utjecajem znanstvene fantastike, teme koja će okupirati Stoner bendove. Hawkwind su direktno utjecali jedan od glavnih stoner bendova Monster Magnet, koji su obradili niz njihovih pjesama, između ostalih i Brainstorm.
Hawkwind su nastali 1969. godine. Osnovali su ga blues muzičari koji su pokazivali interes u tadašnju elektroničku glazbu.
Već iduće godine izdaju prvi eponimni album, kojim izazivaju pažnju underground scene.
Sljedio je album In Search of Space, koji im je donio veći komercijalni uspjeh. Na njemu se nalazi kultna pjesma Master of the Universe.
U bend na mjesto basiste dolazi Lemmy Kilmister, koji će kasnije formirati sastav Motorhead, nazvan upravo prema pjesmi koju snimio sa Hawkwindima.
Lemmy je ujedno otpjevao i najveći Hawkwindow hit Silver Machine.

Hawkwindu se priključuje i SF pisac Michael Moorock. Zajedno snimaju live album Space ritual, a u prosincu 1972. godine snimaju album Doremi Fasol Latido. Lemmyevo bučno sviranje basa im je dosta promijenilo muzički stil. Nime, on je bio gitarista i zbog hitnoće, preuzeo je ulogu basiste, te je prema svom priznanju bas naučio svirati na nastupima sa Hawkwindom. Osim toga Lemmy je i pruzeo vokal. S tog albuma skinut je singl Urban Guerilla, kojeg je BBC odbio emitirati jer se poklopio sa bombaškim akcijama IRA-e.
Sljedio je album Hall of the Mountain Girl 1974. godine. Negdje u to vrijeme Hawkwind otpuštaju Lemmya jer je na Kanadskoj granici bio uhvaćen s drogom, a i njegovo ponašanje i težnja prema čistom rock and roll odudarala je od ambicija i stava ovog eksperimentalnog sastava.
Bend je ostao aktivan do današnjeg dana, objavljujući albume gotovo svake godine, no nisu ponovili uspjeh iz početka sedamdesetih.

Pjesma: Silver Machine




Blue Cheer

Blue Cheer su jedan o prvih žestokih rock bendova, odnosno sastav koji nije samo utjecao na stoner grupe, već i na njihov glavni uzor Black Sabbath, koji su u početku svoje karijere svirali obrade Blue Cheera.
Formirali su se u San Franciscu 1967. godine, a ime si uzimaju prema vrsti LSD-a . Bili su jedan od glavnih sastava San Francisco psihodelije, no ipak žešći. Naime, svoj rock blues svirali su jako glasno.
Prvi album Vincebus Eruptum izdaju 1968. godine, a hti s tog albuma bila je obrada pjesme Eddie Cochrana «Summertime Blues».
Sljede albumi Outsideinside i New! Improwed! Blue Cheer, a bend se iz psihodelije okreće prema Hard rocku Sttepenwolfa i Iron Butterflya.
Do 1971. snimaju još dva albuma; The Original Human Beeing i Oh! Pleasant Hope, no posljednja ploča se nije dobro prodavala, pa se bend raspada.
No okupljaju se 1988. godine i sviraju po Europi sa renomiranim rock bendovim poput Ten Years After, ali i tada tek formiranim Danzigom.
Prvi službeni live album Blitzkrieg over Nurmberg snimaju tek 1989. godine.
Iduće godine snimaju novi studijski album Highlights & Lowlines, koji je na momente podsjećao na Stonese i Aerosmith. Sljedi žešći Dining with the Sharks, a posljednji album su izdali prošle godine.

Pjesma: The Hunter




Pentagram

Pentagram nastaje sredinom 1971. godine pod utjecajem hard rock sastava poput UFO i Uriah Heep, a okultno ime benda trebalo je karakterizirati njihovu mračnu svirku. Oni se smatraju jednim od začetnika Doom metala.
Iako je trebalo proči čak četrnaest godina do izdavanja njihovog prvog službenog albuma, Pentagram su svoj trag u sedamdesetima ostavili demo snimkama koje su kružile po underground krugovima, a jedan njihovih od menagera bio je novinar utjecajnih rock magazina Rolling Stone i Cream Gordon Fletcher.
Svoj proboj, između ostalog, pokušali su tako što su pozvali članove grupe KISS, Gene Simonsa i Paula Stanleya na probu, no ovima Pentagramova muzika baš i nije legla, zapravo smetao im je nedostatak imidža.
Zbog nemogućnosti da snime album bend se krajem sedamdesetih raspada, da bi se 1985. ponovno oformili kada i izdaju prvi album koji je miks pjesama iz sedamdesetih i novih stvari.
Sljedi album Day of Reconing, nakon čega se ponovno raspadaju. Obnavljaju se 1993. godine i izdaju kompilaciju pjesama snimljenih od 1972. do 1979. godine. Nakon albuma Be Forwarned opet se razilaze. Obnavljaju se 1999. godine i izdaju album Review your choices, 2001. album Sub Basement i 2004. ploču Show 'em How. Posljednji album Last Rites of The Setting Sun izdali su ove godine.

Pjesma: 20 Buck Spin



Trouble

Truble je 1979. godine formirao Eric Wagner pod jakim utjecajem Black Sabbatha riffova i religijoznih tekstova, zbog čega im se lijepi etiketa White metal.
Potpisuju za kultni Metal Blade records, koji je proslavio Slayere i Metallicu i 1984. godine izdaju eponimni album, kojeg se kasnije nazivalo Psalm 9. Taj album je Dave Grohl usporedio sa pločom The Beatlesa «Sargent Peppers Lonely hearts club band».
Sljedeći album zove se The Skull, no Wagner je već potpao pod utjecaj opijata.
Dolazi da nekih promjena u sastavu, te 87. izdaju album Run to the light.
Idući album, još jedan epnimni, producira im Rick Rubin, a sam album je mnogo eksperimentalniji pod utjecajem psihodelične muzike, no bez gubitka dubokih i distorziranih riffova. Sljedi turneja, te 1992. godine snimaju još jedan album pod utjecajem psihodelije Manic Frustration.
No nisu uspjeli dobiti širu publiku, pa napuštaju Rubinovu diskografsku kuću Def American.
1995. snimaju album Plastic Green Hand, no nezadovoljan, Wagner napušta bend.
No, 2004. Dave Grohl poziva Wagnera na gostovanje na Grohlovoj metal-stoner ploči Probot. On se odaziva i snima pjesmu My Tortured Soul. To je članovima Troublea ponovno napunilo baterije i 2007. snimaju novi album Simple Mind Condition.

Pjesma: Psalm 9




The Cult

Razlog uvrštavanja The Culta u ovu emisiju je priznaje pjevača Kyussa, glavnog benda stonera, Johna Garcie, da mu je pjevač grupe The Cult glavni uzor.
Dakle, The Cult nastaju iz gothic rock sastava Southern Death Cult, kojeg je vodio Ian Astbury, skvoter punker fasciniran kulturom američkih indijanaca koju je upoznao jedno vrijeme živjeći u Kanadi.
1983. sa gitaristom Billy Duffyem u Manchesteru formira novi bend, odnosno samo skračuju ima na Deth Cult, no kako bi se udaljili od gothic rocka, skračuju ime u The Cult.
Prvi album Dreamtime je još imao neke darkerske elemente, a tekstualno je nastavio Astburyevu fascinaciju indijancima, posebice u pjesmama Horse nation i Spiritwalker koja se bavi šamanizmom.
Između ostalog Spiritwalker je došla na prvo mjesto nezavisne britanske top liste.
Nakon toga izdaju singl She Sells Sanctuary, koji će se naći na njihovom idućem albumu Love. Navedena pjesma postiže veliki uspjeh, a album Love, koji je pod utjecajem psihodelije sedamdesetih, se počinje odlično prodavati.
Kreću na turneju, nakon koje snimaju pjesme za novi album koji se trebao zvati Peace. Taj album nikada nije izašao, jer su bili nezadovoljni miksom, pa odlaze na hodočašće Rick Rubinu i traže neka im producira album. On prihvaća, samo pod uvjetom da ponovno snime sve pjesme. Bend prihvaća, a rezultat je elektrificiran, eksplozivan album Electric. The Cult su maknuli sve gothick i psihodelične elemente, odnosno chorus i reverb sa gitare i snimili jedan najsiroviji rock album ikad, s tekstovima koji veličaju rock mitologiji, vamp žene i beatnički pristup životu.

The Cult postaje tražen bend i kreću na turneju na kojoj su im kao predgrupa svirali do tada nepoznati Guns and Roses.
Idući album Sonic Temple, zamišljen je kao sinteza Eletrica i Lovea, a na njemu se nalaze neki od najvećih hitova grupe poput Sweet soul Sister i Sun King.
U to vrijeme Astburyu je Oliver Stone ponudio ulogu Jim Morrisona, koju je ovaj, nakon pročitanog scenarija, odbio, smatrajući da Morrison nije dobro prikazan.
Ipak, unutar benda dolazi do trzavica, odlazi basista Jamie Steward, a Astbury i Duffy jedva pričaju.
Snimaju album Ceremony, koji se nije dobro prodavao, no na njemu se nalazi jedna od najboljih pjesama benda Wild Hearted Son.
1994. snimaju eponimni album, kojeg je Billy Duffy nazvao najboljim albumom benda. Album je bio dosta različit od svega što je Cult prije napravio, prljav uz miješanje elektronike, čemu je bio razlog Astburyeva fascinacija bendom Happy Mondays.
Ipak, zbog razmirica bend se raspada, Astbury snima solo ploče i glumi Morrisona s Manzarekom i Kriegerom u Riders on the Storm.
The Cult se ponovno nalaze 1999. godine, a novi album Beyond Good and Evil izdaju 2001. godine. Posljednji album Born Into This izdali su prošle godine.

Pjesma: Sun King



U idućoj emisiji idemo u pustinju Californije. Čeka vas Kyuss, Fumanchu, Nebula itd....

- 12:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.04.2008., ponedjeljak

Jazz...Acid Jazz

Nedjelja, 27. travnja od 22 sata, večer Acid Jazz glazbe.

Rođen krajem osamdesetih, a planetarno popularan u prvoj polovici devedesetih, acid jazz je postao zvuk nove "urbane" generacije mladih ljudi.
Nastao kao svojevrsni bunt prema ustaljenim disco poštapalicama osamdesetih, neuglađenom grungeu koji se devedesetih iz Seattlea započeo širiti svijetom, te reakcija na besmislen pop izričaj koji je na prijelazu desetljeća vapio za promjenama (na sreću, u zadnji trenutak su ga spasili U2 svojim albumom "Achtung baby" kojim kao da su predvidjeli budući smjer pop izričaja, a definitivno ga objasnili albumom "Pop").
Acid Jazz, rodom iz Engleske, od oca Jazza i majke Pop (rođene kao Dance), dugo se skrivao po britanskim underground klubovima. U početku zvuk rezerviran samo za ušminkanu juppy klijentelu, počeo se širiti s klubova na ulice, s ulica na lokalne radio postaje, a preko njih i u domove.
Sve većom popularnosti, zvuk se neprestano dotjerivao, a vremenom je na jazz korijenima nastao cjelokupan crossover soula, funka i disca, što je garantiralo harmoničnost i ležernost zvuka. Acid je bilo osuđen na uspjeh.
Engleska acid jazz scena svakako je najplodonosnija što nije za čuditi obzirom na mjesto porijekla novog zvuka. Bendovi poput Jamiroquai, The Brand New Heavies, Count Basic, Drizabone, Incognito, Koop, Kyoto Jazz Massive, Nicola Conte, Roy Ayers, US3 pa čak i Thievery Corp. svoje su početke ili čitave glazbene opuse ostvarili upravo unutar smjernica Acid Jazza.
Acid je tokom svoje popularnosti stvorio dva ogranka izvođača. Jedan klan činili su bendovi koji su se primarno držali klasičnih manira acid jazz izričaja, a drugi klan bili su autori koji su acid premazali modernijim zvukom i tako postupno oplemenili prvotni zvuk funkom, loungeom, bossom i dr. (npr. Jamiroquai, Thievery Corp., Nicola Conte i dr.).
I danas egzistira Acid scena koja je i dalje najjača u Britaniji, ali značajne su i talijanska i američka scena, pretežno okupljene pod zajedničkom etiketom "IRMA Records", odnosno njezinim sestrinskim izdavačima. Da, naziv je dobila po "onoj" Irmi :)
U HR je scena pretežno okupljena pod Aquariusom, a najznačajniji predstavnik hrvatskog "kiseliša" svakako su bili Mayalesi. Njihov zvuk je neodoljivo podsjećao na Incognito pa su mnogi fanovi acida uglavnom negodovali zbog (pre)velike sličnosti s navedenim bendom.

za zanteiželjne:
http://www.acidjazz.co.uk/
http://www.notz.com/acidjazz.htm
http://www.irmagroup.com/

Tracklist do nedjelje.

dexter

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.04.2008., petak

Eduard Nodilo dobio šest godina i šest mjeseci zatvora

Eduard Nodilo je dobio šest godina i šest mjeseci zatvora.
Naime, on je optužen da je od 1997. do 2002. počinio štetu pravnoj osobi, odnosno Riječkoj banci, današnjoj Erste Steiermarkische jer je uništavao temeljnu dokumentaciju o svom poslovanju i mijenjao iznose i evidentirao fiktivne iznose na ino bankama, a stvarne gubitke nije knjižio, već ih je daljnje transferirao kako bi ih prikrio.
Ukupna šteta koju je počinio Rječkoj banci iznosi oko 96 milijuna dolara.
Stoga je zbog sklapanja štetnog ugovora dobio maksimalnu kaznu od 5 godina, te zbog krivotvorenja isprava dobio je 3 godine zatvora. Kako mu se u kaznu računa vrijeme provedeno u pritvoru, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 6 godina i šest mjeseci. Osim toga na pet godina mu je zabranjen rad, u što se ne računa vrijeme provedeno u zatvoru.
Nakon obrazloženja presude Nodilo ide u pritvor, te u petnaest dana ima pravo na žalbu.
U obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić je rekla da Nodilu dodatno na teret ide to što je nakon registriranih gubitka nastavio trgovati, te je u dnevnim izvješćima prikazivao pozitivno stanje čime je u zabludu doveo svoje nadređene, pa čak i Hrvatsku narodnu banku, stoga su članovi uprave na sastancima govorili «Opet su dečki iz deviznog napravili dobar posao.».
Dodatno ga tereti i činjenica što se u poslovanju nije pridržavao etičkog i moralnog kodeksa za dealere koji propisuje da se ne trguje ako se time nanosi šteta banci. Uz to na teret mu ide i to što je iznevjerio povjerenje kolega i koristio njihove passworde, konkretno od Mirte Vlah i Snježane Podobnik, bez njihova znanja, čime je na kraju svoje kolege doveo na optuženičku klupu.
Naime, ostali optuženi za aferu Riječka banka, Mirta Vlah, Snježana Podobnik, Ivan Štokić, Milojko Tankosić i Borislav Perožić su oslobođeni optužbi.
Mirta Vlah i Snježana Podobnik su oslobođene optužbe da su omogućile Nodilu sklapanje štetnih ugovora, jer prema obrazloženju Ike Šarić, apsurdna tvrdnja optužbe da su Vlah i Podobnik pomagale Nodilu prije nego što su u listopadu shvatile da Nodilo nešto lažira i nakon što su ga dva puta prijavile, nastavile mu pomagati u radnjama. Šarić je to popratila riječima «Da čovjek ne povjeruje».
Štokić, Perožić i Tankosić su oslobođeni optužbe da su s Nodilom skopili ugovor, te da su mu uklanjali prepreke u počinjenju kaznenog dilela i prikrivali njegovo poslovanje. Ika Šarić je zaključila da optužba ničime nije potkrijepila da su svi znali za Nodilove gubitke i njihova prikrivanja.

- 14:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.04.2008., srijeda

.::spacExperience

Space Experience - glazbena večer inspirirana svemirom.

Tracklist čini mješavina pionira elektronske glazbe poput Jean Michel Jarrea, Johna Keatinga, projekta Space, preko legendarnih Pink Floyda, Mike Oldfielda, Vangelisa, Alan Parsons Projecta do današnjih bendova poput Orb, Orbital, Daft Punk, Underworld, BT-ESCM, Kruder&Dorfmeistera...

Budite uz 98,4 u nedjelju, 20.04.08. od 22:00.

dexter
- 18:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.04.2008., petak

Program Art & Music festivala

Ovogodišnje 12. izdanje Art & Music Festivala događa se u proljeće, u terminu od 29.04.-05.05.2008. godine, prvi put izvan tradicionalnog ljetnog termina. Definiran je glazbeni dio 12. Art & Music Festivala 2008. koji će se od 1. do 3. svibnja održati u Povijesnom Muzeju Istre-Museo Storico dell'Istria - Pula.

Ovaj Festival već čitav niz godina primarno promovira demo izvođače, pa će se tako i ove godine 8 mladih bendova natjecati za nagrade.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 0;.05.2008. nastupiti će:
Klaus iz Rijeke,
Ivan Vragolovich iz Slavonskog Broda,
Stuttgart Online iz Beograda, te
zagrebački Ruiz.
Kultni ljubljanski bend Pankrti, uz pulski Messerschmitt gosti su prve večeri.

Druge festivalske večeri, u petak 02.05., nastupaju:
beogradski KRSH,
Gregor S. iz Jastrebarskog,
splitski Castro, te
ŽeneKese iz Beograda.
Gosti druge večeri Festivala su; hvaljeni tuzlanski kantautor Damir Avdić, dobro poznati pulski The Chweger te odličan londonski blues punk-rock bend Metro Riots, koji uz energične gitarske rifove garantiraju i odličnu zabavu.

U subotu 3.05. uz nastup tri finalista 12. Art & Music Festivala 2008. (dva bira žiri, jednog publika), kao gosti će nastupiti prošlogodišnji pobjednik Art & Music Festivala beogradski Repetitor, slijedi londonski The Dirty, bend koji stvara uz mentorstvo Tricky-a te uz veliku podršku Iggy Popa.
12. Art & Music festival zatvoriti će splitski The Beat Fleet, koji je jedan od svojih prvih nastupa imao upravo na Art & Music Festivalu prije desetak godina.

Sve bendove koji nastupaju na 12. Art & Music Festivalu 2008. možete poslušati na internetskoj stranici www.myspace.com/artmusicfestival.



- 16:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sanader usporedio Jandrokovića s Marijom Magdalenom

Na današnjem obilježavanju izlaska brodogradilišta Viktor Lenac iz stečaja, premijer vlade Ivo Sanader je odgovarajući na pitanje novinara, hoće li ministar vanjskih poslova Jandroković snositi sankcije zbog toga što nije znao koja se dva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom otvaraju, usporedio Jandrokovića s Marijom Magdalenom.
Naime, opravdao je Jandrokovića epizodom iz evanđelja kada su Isusu doveli grešnicu i rekli da je treba kamenovati, pa je Isus uzvratio, onaj tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.

No prije nego što je dao izjavu za novinare, Ivo Sanader se susreo s novim vlasnicima Viktora Lenca, Tankerskom plovidbom iz Zadra i Uljanikom iz Pule.
Nakon sastanka, nazočni na sastanku održali su govore, a vrijedi istaknuti govor predsjednika sindikata «Viktor Lenac», Damira Bačinovića, koji je obećao radnicima povećanje plaće, zahvalio im se na borbi, a posebno se zahvalio premijeru Sanaderu, koji je svojim zalaganjem, po nejgovim riječima spasio tisuće radnih mjesta, od kojih ovisi gospodarstvo regije. Također je podsjetio na sve probleme s kojima su se radnici Lenca od 8. prosinca 2003. godine, kada je proglašen stečaj morali nositi, a koje su svojim zajedništvom i uz pomoć vlade riješili.


Na kraju je Bačinović svoj govor završio HDZ-ovim sloganom «Idemo dalje», pa ne bi čudilo kada bi se našao na listi HDZ. Naime, smatra da su svojim sudjelovanjem u izlasku Lenca iz stečaja, vlada i premijer pokazali svoju socijalnu osjetljivost.

Zatim je riječ preuzeo Ivo Sanader koji se zahvalio Bačinoviću na pohvalama, ali mu je rekao da je malo pretjerao, jer su u vađenju Lenca iz stečaja sudjelovali radnici i ministri poput Šukera, i dopredsjednik vlade Polančec.
Rekao je da se Lencom pokazalo da kada je Hrvatska jedinstvena i najteži problemi se mogu riješiti.

Obećao je vraćanje plaća radnicima višeg isplatnog reda, za što će vlada izdvojiti ukupno 13 milijuna i 400 tisuća kuna, te je rekao da je radničko dioničarstvo rješenje problema hrvatske brodogradnje.
Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ivan Mustać je rekao da su se odlučili preuzeti Lenac isključivo zbog poslovnog interesa, jer namjeravaju koristiti brodogradilište Viktor Lenac kao remontno brodogradilište za svoju flotu.

Na kraju, je Bačinović izvršio bizarno glasanje za članove radničkog vijeća, koje se odvilo tako da su radnici izvikivali razna imena, a bačinović je u vijeće svrstavao ona imena koje je čuo ili mu se činilo da je čuo.




- 15:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.04.2008., četvrtak

Rasprava oko Franceschieva razrješenja s mjesta ravnatelja MMSU-a

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke razvila se žustra rasprava oko razrješenja ravnatelja MMSU-a Branka Franceschia. Naime, nakon što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Franceschi proglašen ravnateljem muzeja, zatražio je razrješenje na tu dužnost, jer je dobio posao ravnatelja Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.
Iako se očekivalo da će razrješenje biti samo formalnost, za riječ se javio vijećnik Ernest Cukrov koji je rekao da to neće tek tako proći.
On smatra da je nedopušteno to što je Franceschi prihvatio izbor za ravnatelja MMSU-a prije mjesec dana, ako je znao da ga čeka novi posao.
«To je još gore iz razloga što Grad namjerava uložiti u MMSU preko milijun kuna, a Franceschi je izabran za ravnatelja upravo iz razloga što je sposoban kvalitetno iskoristiti Gradska ulaganja» rekao je Cukrov.
Prema tome, kvalitetno trošenja sredstava dolazi u pitanje, a Franceschieva ostavka će utjecati na program MMSU-a.
Vijećniku Željku Glavanu je zbog navedene situacije ostao «njok u grlu», jer ispada da svim zvjezdanim kadrovima koji djeluju u Rijeci, Rijeka služi samo kao odskočna daska. Stoga smatra da ovo treba biti pouka kako na gradske institucije drugačije gledaju oni ljudi koji su srasli s gradom, te bi, kada bi bio osvetoljubljiv, najviše želio ravnateljevu smjenu, a ne razriješenje, jer je Franceschi znao da ga čeka drugi posao i prije mjesec dana.
Za riječ se zatim javio gradonačelnik Vojko Obersnel koji je rekao kako će izgradnja nove zgrade MMSU-a ići po planu, bez obzira na ravnatelja, te se ovih dana očekuje građevinska dozvola.
Zatim je istaknuo neke Franceschieve zasluge poput velikog doprinosa u osmišljavanju nove zgrade, boljeg pozicioniranja riječkog MMSU-a, promocije moderne umjetnosti, što je u konačnici rezultiralo većim brojem posjetitelja izložbi.
Ipak žao mu je što se Franceschi odlučio na odlazak, ali smatra da je to njegova osobna odluka i da ga zato nitko ne treba prozivati. Dodao je da je možda Franceschia osim ambicije ne odlazak mogla ponukati i ksenofobična atmosfera u ustanovi, ali i u dijelu javnosti.
Replicirao mu je Glavan koji je poručio Obersnelu da sve relativizira i neka barem prizna da je neuobičajan potez nakon mjesec dana od proglašenja dati ostavku na mjesto ravnatelja.
Loris Rak, koji je bio izlagač ove točke dnevnog reda, je izrazio čuđenje raspravom oko Franceschiova odlaska, jer smatra da je odluka o radnom mjestu isključivo pravo osobe.
Glavan je na to odgovorio da kao što je ravnateljevo pravo otići, tako je i pravo vijećnika raspravljati, te da im Rak nesmije uskraćivati to pravo.
Cukrov je replicirao Raku tvrdnojm da odlazak nije isključivo pravo Franceschia, jer kao ravnatelj ima odgovornost prema ustanovi i prema gradu.
Na kraju je 23 vijećnika glasalo za razrješenje Franceschia na mjesto ravnatelja MMSU-a, s tim da je dvoje bilo protiv i dvoje suzdržanih, a za novu VD ravnateljicu MMSU-a Natašu Ivančević glasalo je 22 vijećnika, dok je dvoje bilo protiv i tri suzdržana.


- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2008., utorak

Night of nineties

četverosatni izbog najboljeg iz devedesetih.
Nedjelja, 13.04.08., od 22 sata.

dexter
- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Emisija o grungeu - epizoda 6

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

Kurt Cobain rodio se 20 veljače 1967 godine u Aberdeenu.
U sedmoj godini roditelji mu se rastaju. To će, prema Cobainovim riječima, negativno utjecati na njegov život, jer počinje osjećati sram prema svojim prijateljima koji imaju normalne obitelji. Stoga se počinje povlačiti u sebe, a dio njegove kasnije pobune protiv društva, djelom je uzrokovan nezadovoljstvom s gubitkom obitelji.
Za 14 rođendan od ujaka dobiva električnu gitaru, a jedna od prvih stvari koje je naučio svirati bila je Back in Black od AC/DC-a.
Svojevoljno se distancira od svih tzv. popularnih školskih faca i prijateljuje s odbačenima. Tako da mu je jedan od najbližih prijatelja bio homoseksualac, kojeg su često zlostavljale školske kolege. Također je prihvatio etiketu homoseksualca, iako to nije bio, samo kako bi naljutio školske homofobe.
Njegujući svoju različitost od «rednek» okoline, Cobain je počeo odlaziti na punk koncerte u Seatlle, a postepeno se sprijateljuje s bendom The Melvins čijim probama redovito nazoči.
U to vrijeme upoznaje Krista Novoselicha, s kojim je djelio muzički ukus prema punk rocku.
Nirvanu fomiraju 1987. godine nakon što je Novoselicu Cobain dao demo snimku svog benda Fecal Maters, kamo su svirali i Buzz Osbourne i Dale Grover članovi Melvinsa.
Ime Nirvana uzimaju prema religijskom TV showu kojeg je Cobain redovito pratio.
Ipak, Cobain napušta školu, a majka mu postavlja ultimatum, ili posao ili letiš iz kuće, kako nije našao posao, mama ga je izbacila iz kuće.
Tada, prema Cobainovoj priči, koju mnogi pa i Novoselic osporavaju, počinje spavati ispod mosta riječe Wishkah, što ga je kasnije inspiriralo za pjesmu Something in the way.
Cobain sve više počinje posjećivati rock koncerte u sveučilišnom gradiću Olimpya, gdje upoznaje djevojku Tracy Marander.
Njegova veza s njom, inspirirat će ga za pjesmu About a Girl. Sam naslov za pjesmu nastao je za vrijeme snimanja kada su ga članovi benda upitali o čemu je pjesma, on je odgovorio ; O djevojci.
Ta pjesma se našla na njihovom prvom albumu Bleach.

Pjesma: About a Girl



No prije samog albuma, prva Nirvanina snimka bio je singl Love Buzz/Big Cheese. Love Buzz je inače pjesma Nizozemskog rock benda Shocking blue s njihovog drugog albuma At home izašlog 1969. godine. Oni su nastali 1967. u Haagu, a raspali su se 1974. godine.

Pjesma: Love Buzz



Iako potpisuju za Gefeen records bend živi u potpunom siromaštvu. No sve će se to promijeniti izlaskom Neverminda.
Popularnosti je doprinjeo i singl Smells Like Teen Spirit.
Inače ta pjesma je inspirirana grafitom «Kurt smells like teen spirit» kojeg je na zidu Cobainove sobe napisala njegova prijateljica i pjevačica benda Bikini Kill, Kathleen Hanah.
Kurt je smatrao da ta poruka ima političko, odnosno revolucionarno značenje, no Hanah je zapravo mislila da Cobain zaudara po parfemu imena Teen Spirit kojeg je nosila njegova tadašnja djevojka Tobi Vail.
A muzički, Smells Like Teen Spirit je Kurtov pokušaj komponiranja stvari koja će što više ličiti na Pixiese, budući je on bio potpuno fasciniran tim bendom.
Nirvanu na turnejama počinje primjećivati sve veći broj obožavatelja.Ipak, Cobain nije bio spreman na toliku slavu. Kako bi ublažio pritisak slave i kako bi se rješio bolova u želucu počinje sve više konzumirati heroin.
Za vrijeme snimanja Neverminda započinje i vezu s Courtney Love, koja je bacila oko na njega još 1989. godine prilikom zajedničkog nastupa njihovih sastava, Nirvane i Holea. Žene se 24. veljače 1992. na Hawajima, Cortney rađa Frances Bean 18. kolovoza iste godine. Prema Cobainovom priznanju njihova veza je bila oličenje tvz. buntovničke rock ljubavi, sa spontanim seksom po ulici i drogiranjem.

Pjesma: Territorial pissings



Na vrhuncu slave bend se odlučuje izdati album Icesticide koji je kolekcija njihovih singlova i demo snimka, a Cobain je sam napravio crtež za omot. Album zaključuje pjesma Aneurysm koja je prema BBC-evoj anketi proglašena trećom najboljm Nirvaninom pjesmom, iza Smells Like Teen Spirit i Heart Shaped Box. Osim Nirvaninih pjesmi na njemu se nalaze obrade grupe Devo- stvar Turnaround i grupe Vaselines – pjesme Molly's lips i Son of a Gun.

Pjesma: Aneurysm



Ipak, Nirvana će izdati samo još jedan album In Utero koji izlazi 21. rujna 1993. godine. Već i površnim slušanjem albuma, vidi se Cobainovo poniranje u ovisnost i nezdovoljstvo životom. Čak se na albumu trebala naći pjesma I hate myselfe and I want to die, no Cobain je izbacuje jer je mislio da se na albumu nalazi previše noise pjesama.
Pa može se reći da se albumom pomalo i opraštao od života, primjerice u pjesmi Serve the Servants oprašta roditeljima njihov razvod, kojeg je smatrao glavnim razlogom njegova otuđenja.

Pjesma: Serve the Servants




Glavni razlog Cobainovog samoubojstva bit će njegova depresija pospješena ovisnošću o drogama. Cobain prvi put odlazi na odvikavanje 1992. godine. Posljedni put je otišao na odvikavanje 30. ožujka 94. nakon što je poslje nastupa u Rimu 3. ožujka 94., koji je ujedno bio i posljednji nastup Nirvane, imao overdose. Valje napomenuti da je Nirvana predzadnji nastup imala u Ljubljani.
Ipak, Cobain bježi iz klinike i 5. travnja pucnjem u glavu izvršio je samoubojstvo. Pronalaze ga tri dana kasnije.
Međutim, autopsija je iznjela rezultate koji stavljaju sumnju na tvrdnju da je Cobain bio sposoban izvršiti samoubojstvo, budući je njegov organizam imao smrtonosnu količinu droge, te se prepostavlja da je već bio mrtav prije nego što mu je pucano u glavu. Dodatni argument jest i sumnja da je njegovo oproštajno pismo samo zbroj nekih njegovih dnevničkih zapisa i razmišljanja.
Postuhumno, odnosno u studenom 1994. izdan je live album snimljen prilikom nastupa Nirvane u emisiji MTV unpluged kojeg su održali godinu dana prije u New Yorku. Neke od najboljih pjesama izvedenih te večeri bile su stvari Meat Puppetsa; prilikom čega su se Nirvani na stageu pridružili i članovi Meat Puppetsa.

Pjesma: Lake of Fire



- 10:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2008., petak

Booka dobila Palach

Na forumu www.rirock.net Alen Mance je objavio da je njegova skupina dobila Palach.
Citiramo Manceov post s foruma:

"Eto...sad je službeno...

Ekipa bOOka und C.O. je pobijedila na natječaju sa svojim programom "E.P. Palach 2007."

Radovi uskoro počinju. Prije toga slijedi tiskovna konferencija,te razgledavanje prostora kako bi se svi mogli uvjeriti na što Palach sad liči. Pozivam SVE ljude dobre volje da nam se pridruže,jer pobijedit na natječaju nije ni približno težak posao kao ovo što sad slijedi...

Sponzori, šljakeri, stručni ljudi mudri i pametni javite se!

Drkoši ostanite doma!

Alen Mance, 04. travnja 2008. bOOka/ Palach"


A evo i službenog priopćenja iz Grada Rijeke

ODABRAN ZAKUPAC PALACHA

Na Natječaj za davanje u zakup prostora kluba Palach u Kružnoj 4, 6 i 8. stgle su, kako smo Vas u utorak izvijestili dvije ponude:

1. Ugostiteljski obrt "Booka" (Rijeka, Zvonimirova 14) u suradnji sa sljedećim udrugama i pojedincima: Udruga RiRock, Udruga Bria, Luka Kapetanić, Udruga Nešto Novo, Udruga Masa Kru, Udruga Trag, Klub ljubitelja buke, Stolnonogometni klub Rijeka, Elvis Antić.
2. Motorističko Bratstvo Vepar d.o.o. (M.B.V. d.o.o., Ul. Grada Vukovara 52b, 10000 Zagreb) u suradnji sa sljedećim udrugama i pojedincima: Udruga Galerija OK, Udruga Parnas, Klap!- vizualne komunikacije, Udruga kulturne akcije Kula, Udruga ljubitelja fantastike "3. zmaj"

Povjerenstvo, u čijem su sastavu pročelnica Odjela za kulturu Ivanka Persić i djelatnice istog Odjela Helena Semion Tatić i Zrinka Dabelić, pregledalo i razmotrilo pristigle ponude te odabralo ponudu Ugostiteljskog obrta "Booka" (Rijeka, Zvonimirova 14) u suradnji sa sljedećim udrugama i pojedincima: Udruga RiRock, Udruga Bria, Luka Kapetanić, Udruga Nešto Novo, Udruga Masa Kru, Udruga Trag, Klub ljubitelja buke, Stolnonogometni klub Rijeka, Elvis Antić, pod sljedećim obrazloženjem:

Povjerenstvo je prilikom pregleda pristiglih ponuda utvrdilo da obje ponude sadržavaju sve zatražene priloge te da su ponuditelji dokazali svoju pravnu i financijsku sposobnost.
Prilikom razmatranja prijedloga kulturnog programa kao sastavnog dijela ponuda natjecatelja, Povjerenstvo ocjenjuje programe oba ponuditelja pozitivno.
U programu ponuditelja M.B.V.d.o.o. Povjerenstvo posebno ističe kvalitetu izložbene i književne djelatnosti.
Nadalje, nakon temeljite i iscrpne analize obaju programa, Povjerenstvo prednost daje ponuditelju U.O. Booka, vlasnika Alena Mance, iz Rijeke, u suradnji s pojedinim udrugama i fizičkim osobama, a posebno zbog kvalitete i raznovrsnosti ponuđenog glazbenog programa.
Naime, U.O. Booka je 2002. godine vlastitim snagama, bez financijske potpore Grada Rijeke započeo organizaciju glazbenih programa mladih u skučenim i neadekvatnim uvjetima, do danas poslujući profesionalno, odgovorno i bez gubitaka, što daje garanciju za buduće dobro poslovanje u adekvatnijim prostornim uvjetima.
U.O. Booka u svojoj ponudi programa okupio je kao partnere vrlo uspješne, dosadašnje organizatore i promotore rock scene ovoga grada, od afirmiranih i neafirmiranih izvođača koncerata do novinara i fotografa koji prate glazbena zbivanja. Njihov dosadašnji rad rezultirao je prepoznatljivošću riječke rock i ostale urbane glazbene scene, ne samo na nivou grada, nego u zemlji i u inozemstvu.
U novim uvjetima kultnog kluba Palach, U.O. Booka planira predloženi program razvijati još ambicioznije: kontinuirano, kvalitetno, s otvorenošću prema svim sličnim kvalitetnim programima kulturnih udruga mladih i kreativnih pojedinaca.
Sve to bilo je razlogom da se Povjerenstvo odluči za U.O. Booka i pridružene udruge i pojedince kao buduće nositelje programa i korisnike prostora kluba Palach u Kružnoj 4., 6. i 8.





- 13:11 - Komentari (38) - Isprintaj - #

03.04.2008., četvrtak

Do kraja tjedna odluka o zakupcu Palacha

Na današnjoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da će se do kraja tjedna odlučiti tko će biti zakupnik kluba Palacha.
Podsjetimo, na natječaj za Palach su se javili Ugostiteljski obrt Booka u suradnji sa Udrugama RiRock, Bria, Lukom Kapetanićem, Udrugama Nešto Novo, Masa Kru, Trag, Klubom ljubitelja buke, Stolnonogometnim klubom Rijeka te Elvisom Antić. Druga je ponuda Motorističkoga Bratstva Vepar d.o.o. iz Zagreba u suradnji sa Udrugama Galerija OK, Parnas, Klap!- vizualnim komunikacijama te Udrugama kulturna akcija Kula i ljubiteljima fantastike 3. zmaj.
Grad Rijeka Natječajem je tražio da cjelokupni kulturni program bude namijenjen mladima te je naveo da će poduprijeti one programske koncepcije koje predstavljaju rezultate suvremenoga stvaralaštva, alternativne oblike izražavanja, stvaralaštvo mladih, aktualne trendove u zemlji i inozemstvu te moraju biti usmjerene ka razvijanju urbane kulture mladih. Povjerenstvo će u narednih nekoliko dana pregledati i razmotriti pristigle ponude.
Osim toga, na konferenciji je pozvao građane na potpisivanje peticije za referendum oko ulaska u NATO.
Naime, smatra da je ulazak u NATO jedno od bitnijih političkih pitanja za budućnost Hrvatske, stoga ne vidi razlog zašto bi građani bili isključeni u donošenju jedne tako važne odluke. Rekao je da ovo nije peticija za ili protiv NATO-a, pa smatra da je referendum najbolji način provjere onoga što građani misle o ulasku u NATO.

- 15:01 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.04.2008., srijeda

Danas počinju Mediteranske igre

Danas počinje treći filmski festival "Mediteranske igre" koji će trajati do 6. travnja.
Izbornik igranih filmova je Dragan Rubeša dok je organizator cijelog događanja udruga Drugo more. Festival će se ove godine održati nešto ranije, a novost su i projekcije kratkometražnih filmova.
U okviru Mediteranskih igara u HKD-u na Sušaku i u kinu Tuškanac bit će prikazano devet
dugometražnih filmova, te devet libanonskih kratkometražnih filmova.

Glavni filmovi festivala su Tajne kus kusa, Sklonište, Mjehurić i Karamel. Oni će se prikazivati u 21 sat, s tim da će se film sklonište prikazati u nedjelju, a ne u četvrtak kao što je prvo bilo najavljeno.
Radi se o novim filmovima koji su sudjelovali na filmskim festivalima A lige, a film Tajne kus kusa dobio je nagradu Cesar za najbolji francuski film godine te nagradu žirija za najbolji film na venecijanskoj Mostri.
Svi filmovi se bave položajem manjina u društvu, a ove godine je zastupljenija i queer tematika, naime, izraelski film Mjehurić bavi se ljubavlju između izraelskoga vojnika i Palestinca dok se film Skolnište bavi lezbijskom vezom koju razara marokanski imigrant Anis.
U sklopu festivala održat će se i retrospektiva filmova francuskoga redatelja Roberta Guediguiana čiji se filmovi bave životom u Mareseillu s izraženom ljevičarskom socijalnom tematikom. Njegovi filmovi će se prikazivati u 18 sati..
U četvrtak u 21 sat održat će se projekcije suvremenih libanonskih kratkometražnih filmova čija je selektorica Rasha Salti, osoba čiji je blog za vrijeme nedavnih razaranja u Bejrutu bio svjetski poznat.
Osim projekcije filmova, predstavit će se knjiga mladoga filmskoga kritičara Dejana Durića. Radi se o knjizi filmskih kritika koje je objavljivao mahom u časopisu RE.
Dragan Rubeša se ove godine odlučio za filmove s više dijaloga, čime se želi prikazati bogatstvo jezika i korištenja riječi na mediteranu.
Sve projekcije održat će se u HKD-u, a festival se paralelno održava i u Zagrebu.
Cijena ulaznica je 15 kuna, a mogu se kupiti na karometu ili prije projekcije na ulazu u HKD.




- 12:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.04.2008., utorak

Vibes@Night

nedjelja, 06-03-08
od 22 - 02h
elektronika, downtempo, house

dexter
- 19:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Planovi za Deltu

Na današnjoj sjednici gradskoga Poglavarstva raspravljalo se o Prijedlogu Odluke o izradi detaljnoga plana uređenja središnjega gradskoga parka Delta. Park će zauzimati sjeverni dio Delte, odnosno jednu trećinu cijeloga prostora Delte te će biti najveći gradski park. Za potrebe izradnje detaljnoga plana uređenja sprovest će se javni pejzažni arhitektonski natječaj, a kriterij će biti što bolje zadovoljavanje ekoloških i estetskih kriterija. Gradonačelnik Obersnel je rekao da se ovime započinje sa prenamjenom Delte u skladu s GUP-om te je dodao da će se na tom prostoru izgraditi spomenik Ivanu Pavlu II. čime će se obilježiti njegov boravak i misa koju je služio na Delti.
No ne slažu se svi sa planom uređenja. Naime Riječki ekološki pokret predao je dopis u kojemu su nezadovoljni činjenicom što se cijelo područje Delte nije pretvorilo u park čime bi, prema mišljenju najpoznatijih urbanista, Delta stala uz bok najljepših i najpoznatijih svjetskih parkova. Naime, veći dio Delte, onaj južni uz more, namijenit će se trgovačkim, uslužnim i manje stambenim potrebama, a izgradit će se trg čime će Delta postati drugi centar grada. Riječki ekološki pokret to smatra nepotrebnim, budući da je Korzo već trg. Misle da će time samo doći do betonizacije po diktatu i interesu investitora, a na štetu građana.

- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Emisija o grungeu - epizoda 5

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz


Za razliku od post punka koji je donio uzbudljivu muziku, post grunge je pokupio neke grunge elemente i razvodinio ih za potrebe mainstreama, tako da smo dobili gomilu pop rock zvijezdica koje pjevaju kako su nesretni uz kristalno čiste gitare i pitomu radiofonijsku produkciju.
Stoga, da ne bi slušatelje, pod izgovorom edukacije pretjerano tlačili ljigavom muzikom, odlučio sam manje se posvetiti onim bendovima koje se svrstava pod post grunge, odnosno uzeo sam dva koja nešto i predstavljaju, bilo da su prvi post grunge kao Bush ili kvalitetom iskaću i eksperimentiraju kao a Perfect Circle, te sam više pažnje posvetio bendovima i projektima članova poznatih grunge bednova. Odnosno u ovoj emisiji bit će dosta Dave Grohla, ali naći će se nešto i Chris Cornella.



Foo Fighters

Godinu dana nakon samoubojstva Kurta Cobaina, bubnjar Nirvane Dave Grohl formira novi bend Foo Fighters. Bendu daje ime prema neidentificiranim letjelicama koje su saveznički piloti viđali tijekom drugog svjetskog rata. Iako se nije moglo očekivati da će bilo koji projekt članova Nirvane postići veći uspjeh, zbog mitskog statusa kojeg je dostigao Cobain, Foo Fighters su danas jedan od najvećih rock sastava na planeti. Inače, Grohl je neke pjesme s prvog albuma Foo Fightersa snimio 1992. godine, pod imenom Pocketwatch, koristeći pseudonim Late.
Za potrebe prvog albuma, koji izlazi 1995. godine Grohl je odsvirao sve instrumenta, a singlovi This is a Call i Big me doživljavaju velik uspjeh.
Grohl u svoj bend dovlaći i Pat Smeara koji je na posljednjoj nirvaninoj turneji bio ritam gitarista.
Foo Fightersi se u potpunosti etabliraju i emancipiraju od Nirvane drugim albumom The Colour and the Shape, izašlom 20. svibnja 1997. godine. Na njemu se nalazi niz hitova poput Monkey Wrench, Everlong i Walking after you, koja se našla i na sountracku za film X files.
Unatoč sve većoj popularnosti, bend napušta Pat Smeare.
Bend snima još jedan album, još melodičniji, There is nothing left to Loose i s njim nastavljaju svoje pohode po top listama.
Grohl postaje sve traženiji, pa sa preostalim članovima Queena snima nabrijanu obradu pjesme Pink Floyda Have a Cigar. Kao gostujući bubnjar svira na uspješnom albumu Queens of the Stone Agea – Songs for the Deaf. Zbog uspjeha tog albuma, koji nije bio toliko melodičan kao Foo Fightersi mogli su se čuti komentari da Grohl radi bolju muziku izvan matičnog benda.
Kako god, Foo fightersi izbacuju novi album One by One, na kojemu se opet nalaze hitovi All my Life i times like this.
2005. izdaju dupli album In your Honor, koji sadržava jedan CD s rock pjesmama i drugi s akustičnim. Prošle godine su izdali posljednji album Echoes, Silence, Patience and Grace, koji je također donio niz hitova kojima su Foo dodatnu učvrstili svoju poziciju na vrhu rock scene. Tijekom karijere osvojili su šest Grammya.

Pjesma: Everlong




Audioslave

Audioslave su supergrupa nastala 2001. kada se bivši pjevač Sundgardena udružio sa preostalim članovima grupe Rage Against Machine. Zanimljivo je da je Cornella bendu predložio jedan od najboljih producenata današnjice Rick Rubin, dok je omot za prvi album napravio Storm Thorgersons, čovjek koji je zaslužan za niz hipnotičkih omota albuma grupe Pink Floyd.
Zbog inovativnosti u sviranju Tom Morella i virtuoznog Cornellovog glasa očekivalo se čudo. Međutim, izlaskom prvog singla Cochise, očekivanja su pomalo splasnula, jer osim što glavni riff pjesme podsjeća na famozni Panterin I'm broken, ostatak albuma je pokazao da je bend stišao svoje gitare i bubnjeve i uzeo smjer pomalo konvencionalnog Hard rocka.
Ipak, možda su očekivanja bila pretjerana, jer, kad splasnu emocije, album ostaje jedna dobra rock ploča, a vrijedi istaknuti laganicu Like a Stone.
Idući album Out of Exile izlazi u svibnju 2005. godine i nastavlja se s pričom s prethodne ploče. Bend promovira svoj album nastupom na Kubi i postaju prvi američki bend koji je svirao tamo nakon dolaska Fidele Castra na vlast, na što je najvjerojatnije utjecao Morellov ljevičarski svjetonazor.
Posljednji album Revelations izlazi 2006. godine, a Cornell 2007. napušta sastav.
Moje mišljenje je da mu bend nije mogao oprostiti to što je snimio pjesmu za James Bonda koji se može promatrati kao proizvod kapitalističke propagande.
No kako god, Zack de la Rocha se vratio bendu, a Cornell se u potpunosti posvetio solo projektu. Nedavno je procurila smiješna vijest da će Cornell snimiti album s r 'n' b producentom Timberlandom, što je nakon Bonda očito logičan slijed njegova propadanja.

Pjesma: Cochise




Bush

Grupa Bush nastala je 1992. godine u Engleskoj. Prvi album Sixteen Stone izlazi 1994. te se nije najbolje prodavao, no izlaskom singla Machinehead počinju privlačiti pažnju na sebe, a album počinje bilježiti povečanu prodaju.
Pažnju privlače prvenstveno zbog namjere da kopiraju Nirvanu, no tanka je linija između kopiranja i obožavanja nekog benda, stoga koji su motivi iza uspjeha grupe nije važno, važno je da je određen dio fanova dobio bend koji će popuniti prazninu nakon nestanka Nirvane.
Sljedio je album Razorblade Suitcase, koji se nije prodavao poput prvog, iako postiže značajan uspjeh u SAD-u gdje sastav dobiva većinu svojih poklonika.
Na idućem albumu Science Thing uvode techno elemente, a 2001. izdaju album Golden State nakon čega se raspadaju.

Pjesma: Machinehead



a Perfect Circle

Još jednu Supergrupu, Perfect Circle, osniva Billy Howerdel koji je radio kao gitarski tehničar za sastave Nine Inch Nails, Tool i Smashing Pumpkins. Iako je prvo mislio zaposliti pjevačicu, na vokale dolazi pjevač grupe Tool Maynard James Keenan. Ime benda je odražavalo krug prijateljstva među članovima.
Prvi album Mer de Noms im izlazi 1999. godine. Prvi singl je pjesma Judith.
Zatim gube neke članove koji odlaze u Queens of the Stone Age i projekt Billy Corgana - Zwan, a pridružuju im se Jeordie White, poznatiji kao Twiggy Ramirez iz Marilyn Mansona i bivši gitarist Smashing Pumpkinsa James Iha.
Ta postava snima album Thirteenth Step koji izlazi 2003. godine.
Iduće godine izdaju album Emotive na kojemu se nalaze obrade antiratnih pjesama, poput Imagine Johna Lennona, ali i When the Leave breakes Led Zeppelina.
No zbog sve većih obaveza James Keenana sa grupom Tool dolazi do zastaja Perfect Circela, a i Jeordie White je opet postao Twiggy Ramirez.

Pjesma: Imagine



Probot

Jedan od najzanimljivijih i najuspješnijih projekata postgrungerskog vreme je Probot. Njega s grungeom veže to što je sve pjesme napisao i odsvirao Dave Grohl. Naime, on je imao namjeru odati počast svojim herojima iz djetinjstva, raznim heavy metal pjevačima. Tako su se na njegov poziv odazvali Cronos iz grupe Venom, Lemmy iz Motorheada, King Diamond, Lee Dorian iz Cathedrala i Napalm Deatha i Max Cavalera iz Sepulture.
Proces snimanja se odvijao tako da bi Grohl, uz pomoć Kim Thayil iz Soungardena smimio muziku i poslao bi stvari pjevačima. Oni bi onda napisali riječi, otpjevali preko snimke, a rezultat je bio eksplozivan.
Album izlazi 10. veljače 2004. godine, te ga je popratio spot Shake your Blood na kojoj pjeva Lemmy.
Ova ploča je meni osobno nešto najbolje što je snimljeno u zadnjih deset godina i svakome fanu grunge, metala I stonera ovaj album u potpunosti preporučam.

Pjesma: Shake your blood






- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (12)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (14)
Kolovoz 2009 (11)
Srpanj 2009 (14)
Lipanj 2009 (16)
Svibanj 2009 (25)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (25)
Veljača 2009 (20)
Siječanj 2009 (21)
Prosinac 2008 (27)
Studeni 2008 (26)
Listopad 2008 (24)
Rujan 2008 (19)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (16)
Lipanj 2008 (28)
Svibanj 2008 (28)
Travanj 2008 (21)
Ožujak 2008 (15)
Veljača 2008 (18)
Siječanj 2008 (23)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (28)
Listopad 2007 (43)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (11)
Srpanj 2007 (18)
Lipanj 2007 (19)
Svibanj 2007 (35)
Travanj 2007 (23)
Ožujak 2007 (38)
Veljača 2007 (35)
Siječanj 2007 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga:

linkovi: